Mi is pontosan a GitárTorna?

Úgy látom, hogy sokan nem tudják pontosan elhelyezni, hogy miről is szól ez az egész, mi a célom vele, így hát erről lesz most szó.

Mielőtt viszont kifejteném hogy mi is pontosan a GitárTorna, először inkább azt szögezzük le, hogy mi NEM:

Nem gitárral való tornázás (nyilván). Remélem ez mindenkinek tiszta volt idáig is :) A név csak arra hivatott, hogy összekösse szeretett hangszerünket a mozgás és egészség világával. És hogy miért? Mindjárt kiderül…

A GitárTorna röviden arról szól, hogy:

 • ne fájjon a kezed, csuklód, karod, nyakad, miközben vagy miután játszol. Se most, se évek múlva.

 • ne hátráltasson téged semmilyen testi gát abban, hogy fejlődjön a technikád,

  és ami a legfontosabb:

 • jobb fizikai állapotba hozzon, ami magasabb teljesítményt és élvezhetőbb zenélést biztosít neked.

Miért fontos ezzel foglalkozni?

Íme néhány statisztika:

 • 330, zeneművészeti egyetemre felvételt nyert, elsőéves hallgató vizsgáltak egy kutatásban. Közülük 79% már tapasztalt valamilyen játékhoz köthető fájdalmat, problémát. Pengetős hangszeren játszóknál az arány 84-87% volt.1
 • Az USA munkaügyi hivatala szerint, a 264000 professzionális zenész közül 50-76%-nak volt valamilyen mozgásszervi sérülése.2
 • Egy másik kutatás 39% és 87% közé teszi a zenészeket érintő, felső végtaggal kapcsolatos mozgásszervi panaszok gyakoriságát, ugyan ez gimnazista korú zeneiskolások esetén 34-62%.3
 • Egy holland statisztika 13000 profi zenészt vizsgált, közülük 60%-nak volt már olyan erős fájdalma, hogy képtelen volt játszani miatta.4

(Forrás: 1, 2, 3, 4)

Ezek a számok ijesztően magasak. És ami ezt tetézi, az az általános hozzáállás a témához, nevezetesen a “majd elmúlik”, vagy az “ez hozzá tartozik” típusú reakció, ha fáj valami. Sajnos egyik sem visz előrébb a megoldás felé.

A zenélésnek nem szabad fájnia. Mert mi is a fájdalom? Erre egy külön tudományág létezik, de alapvetően a fájdalom mindig azt jelzi, hogy valami nincs rendben, valami nem úgy működik, ahogyan kellene.

Zenészekként komoly terhelésnek tesszük ki magunkat, hiszen többé-kevésbé természetellenes pozícióban vagyunk akár órákon keresztül nap mint nap, és közben komoly teljesítményt adunk le fizikai és mentális szinten. Ez pedig idővel felgyülemlik, és gondokat okozhat.

gitár helyes ülés

Még egy ilyen, tökéletesnek mondható testtartás mellett is létrejöhet valamilyen túlterhelésből fakadó probléma, fájdalom.

A test ugyanis nem “szereti” se a mozdulatlanságot, se a túlságosan repetitív, egysíkú terhelést, ezt nem nehéz belátni. Sajnos hangszertől függetlenül a zenélésben mindkettőből van bőven, ez az egyik magyarázata a fenti statisztikáknak. Az izmok, kötőszövetek, inak, ízületek – ha rosszul használják őket – befeszülhetnek, begyulladhatnak, leépülhetnek, és mindezekhez persze fájdalom társul.

Megoldás mindig van

Szerencsére ma már számos olyan módszer és technika létezik, ami elősegíti az egészséges egyensúlyt, illetve akár megelőzésképp ellensúlyozza az egyoldalú terhelést. És pontosan ez itt a cél: eljuttatni ezeket Nektek, hogy  problémák nélkül, könnyedén menjen a zenélés magas fokon, folyamatosan fejlődve.

Milyen módszerekről van szó?

Korrektív mozgás, erősítés

janda felső kereszt szindróma

Sok mozgásszervi probléma egyik (!) kiváltó tényezője a rossz testtartás.

Szinte túlságosan is egyértelmű, hogy a mozgásszervi problémákra a mozgás a legjobb gyógyír. Ennek ellenére az közegészségügy sokszor még idáig sem jut el… A korrekciós gyakorlatok lényege, hogy miután felmértük a mozgást, testtartást és a problémákat, speciálisan olyan gyakorlatokat végzünk, amik visszaállítják az egészséges egyensúlyt a testben, mely nem csak fájdalomcsökkenést, hanem teljesítmény növekedést is eredményez.

Kinesio tape

kinesio tape

Kinesio tape – csak egy eszköz… a lényeg a megfelelő szaktudás.

Talán láttad már a színes, bőrre ragasztott szalagokat sportolókon. A kineziológiai tapasz egyre inkább kezd elterjedni, méghozzá okkal. Hozzáértő kezekben, jól felhelyezve kiváló fájdalomcsökkentő, anyagcsere javító és mozgást támogató hatása van. Sajnos egyre több kókler is csinálja, illetve sokan azt hiszik, hogy maguknak is fel tudják rakni. Így persze nem lesz hatásos, mert nem maga a tapasz gyógyít (nincs benne hatóanyag), hanem a helyes felhelyezéssel tudunk olyan impulzust adni a szervezetnek, ami egy korrektebb működésre serkenti azt.

Trigger-pont terápia

trigger pont nyak vállfájdalom kézfájdalom

Egy nyakizmokban lévő triggerpont (kék) a pirossal jelzett területeken okoz fájdalmat.

Egy jó szakember tudja, hogy maga a fájdalom csak tünet, az oka sokszor bizony máshol van. Erre kiváló példa a trigger-pont, mely tulajdonképpen egy kis csomó az izomrostokban, mely megakadályozza az izom helyes működését, és kisugárzó fájdalmat okoz. Nem ritka, hogy pl. egy csuklófájdalmat a váll- vagy lapockakörnyéki izmokban rejtőző trigger-pontok okozzák, vagy egy fejfájást a nyak ill. csuklyásizomban lévők. A trigger-pontokat nem egyszerű megtalálni, hiszen elhelyezkedésük mindig egyedi, de cserébe kezelésük sok esetben azonnali enyhülést hoz akár rég fennálló problémák esetén.

SMR technika

smr hengerezés

SMR önmasszázs – egyszerű, hatékony és mindig kéznél van!

Az SMR arról szól, hogy speciális eszközökkel (szivacshengerrel, labdával) a saját izmainkat masszírozzuk. A hengerrel vagy labdával lassan átgördülünk az izmokon, mely által gyorsul bennük az anyagcsere, a befeszült, összetapadt izomrostok és szövetek fellazulnak. Ezáltal egy-egy ízületi vagy izomfájdalom csökkenthető vagy megszüntethető, illetve a teljesítmény is növelhető. Nagy előnye pl. egy masszőrhöz képest, hogy egy SMR eszköz mindig várni fog otthon, és bármikor használható!

Étrend és életmód

Az életmód tulajdonképpen döntések végtelen láncolata, csak sokszor észre sem vesszük őket.

Speciális étrendkiegészítőkkel, valamint egyszerű, de hatékony változtatásokkal remekül támogathatjuk a gyógyulást, hiszen a szervezet csak abból tud építkezni, regenerálódni, amit megadunk neki. Az életmód megvizsgálása pedig azért fontos, mert néha akár egészen banális dolgok képesek hosszú idő alatt komoly egészségügyi panaszokat okozni. Pl. volt már olyan, hogy egy szokássá vált, féloldalas ülés miatt lett valakinek vállfájdalma, vagy akár emésztési gondja…

A siker kulcsa a helyes megközelítés, mely segítségével megtaláljuk a probléma kialakulásáért felelős okokat. Ezt képviselem a GitárTornával a személyes konzultáción, és az Online Kurzusban is (természetesen gyakorlatokkal együtt, lépésről-lépésre vezetve).

Ha tehát:

 • fáj valamid, és akadályoz a zenélésben – jellemzően kéz, csukló, könyök, és vállproblémák- , vagy más mozgásszervi panaszod van,

 • szeretnél javítani a játékteljesítményeden, és úgy érzed, hogy ennek fizikai akadálya van (általában az van),

 • szeretnél minél tovább fájdalommentesen zenélni és érdekelnek a leghatékonyabb megelőző módszerek,

…akkor a GitárTorna neked való!

A legtöbb esetben az Online Kurzus tökéletes választás, mely teljeskörű megoldást ad, kényelmes formában.

Különleges panaszoknál, vagy egyéni kezelésre vágyóknak pedig a személyes konzultáció is megfontolandó.