Gitározás + egészség = ???

Hogy jön a kettő egymáshoz? Miért fontos zenészként az egészséged? Miért terjedtek el ennyire az egészségügyi (főleg mozgásszervi) problémák a körünkben? Miért sokkal jobb választás az, ha foglalkozol magaddal?

A 80-as évektől kezdve egyre elterjedtebbé vált az “önpusztító” életforma, főleg a rock és metál körökben. Cigi, pia, drogok… és ez hozzá tartozott a stílushoz. Mindenki ismeri a régi legendákat, akik közül páran talán pont a “polgárpukkasztó” életmódjuk miatt lettek híresek, még híresebbek.

Ezzel semmi baj nincs, viszont talán azt is kijelenthetjük, hogy nem emiatt, hanem ennek ellenére alkottak zeneileg is maradandót.

Keith, hogy csinálod?

Ezt az életmódot ugyanis sajnos nem lehet megúszni káros következmények nélkül (kivétel ha Keith Richardsnak, vagy Ozzy Osbourne-nak hívnak, mert akkor pont hogy ez tart életben), ez szinte törvényszerű.

Mégis, az évek, évtizedek alatt annyira mélyen beleivódott a kultúrába ez a kapocs, hogy sokan valószínűleg csak azért nyúlnak káros szenvedélyekhez, és azért élnek egészségtelenül, mert “ez hozzá tartozik”.

De van egy jó hírem:

Az önpusztító zenészek kora lejárt.

A klasszikus rock korszak végével (természetesen a rock örök, csak változik, mint mindig!) az újabb generációnak lehetősége nyílt (nyílik) valami újat alkotni nem csak zenei szempontból, hanem a hozzá tartozó “csomag” szempontjából is. Jó látni, hogy több helyen is kibontakozni látszik egy olyan hozzáállás, melyben felismerték:

Ha valamilyen szempontból nem vagy egészséges, a játékod, a zenéd fogja bánni. Legyen az akár fizikai probléma, vagy mentális teher, a teljesítményed, mint zenész biztosan negatív irányba mozdul.

A zenélés ugyanis nem más, mint csúcsteljesítmény produkálása testi és mentális szinten. Amikor gyakorolsz, a figyelmed 100%-ára szükséged van ahhoz, hogy átlépd jelenlegi határaidat, és javuljon a játékod. Fizikai oldalról pedig szintén lenyűgöző a helyzet: komplex mozdulatokat kell végezned szinte mikrométernyi pontossággal, természetesen a megfelelő ütemben (és a néhány ezredmásodpercnyi eltérés már hallatszik!), a megfelelő erővel.

Azok az apróságok pedig, melyek megadják a játékod ízét, stílusát, tulajdonképpen mikroszkopikus méretű mozdulatok sokaságából állnak össze.

Fontos számodra a zenei kiválóság? Szeretnél mindent megtenni ahhoz, hogy a képességeidnek megfelelően, 100%-on legyél képes teljesíteni? Kezdd az egészségeddel!

Van az a közhely, hogy “te magad vagy a hangszer”, és pontosan erre utal. A hangszer pontosan úgy fog megszólalni, ahogyan te megszólaltatod, és ezt csak akkor tudod a lehető legjobb minőségben megtenni, ha nem befolyásolnak téged ilyen olyan testi-lelki problémák.

egészség, gitár, technika

Tehát a zenélés csúcsteljesítmény, és a csúcsteljesítményhez elengedhetetlen az egészség (meg még sok más is, de erről majd később).

Ehhez a váltáshoz mindenképpen alázatra van szükségünk a zenével és a mesterségünkkel kapcsolatban.

És hogy hol kezdd? Erre saját magad tudsz a legjobban válaszolni, csak kicsit gondolkodnod kell. :)

Ha pedig fizikai tüneteid vannak, pl. kéz-, csukló-, vagy vállfájdalmad, zsibbadásod, stb., akkor itt a GitárTornán pont jó helyen jársz!

egészség, gitár, technika