Egészség és magas teljesítmény

az izmok kérdése

Mi a gyökere a mozgásszervi problémák és fájdalmak nagy részének? És hogyan kapcsolódik ehhez a teljesítőképesség?

Amikor az egyszeri ember elmegy az orvoshoz például egy ízületi fájdalommal, sajnos nagyon kicsi az esély a helyes diagnózisra. Túlságosan gyakori az a rövidlátó szemlélet, hogy ha valamivel baj van, akkor biztosan ott helyben romlott el valamelyik “alkatrész”.

“Nem mozog jól a vállad? Biztos össze van tapadva az ízületi tok, szaggassuk fel, vágjuk szét!”

“Ínhüvelygyulladás? Kényszerítsük le a gyulladást, ne mozgasd, és el van intézve!”

Van, amikor pedig a pihentetésen kívül semmi értelmes tanács nem érkezik, mert ismeretlen a tünet oka.

Számomra – és sok más mozgással foglalkozó szakembernek is – érthetetlen ez a hozzáállás. Szinte túlságosan is egyértelmű az, hogy egy mozgásszervi probléma esetén a mozgást (is) kell vizsgálni. Ezen az úton haladva pedig hamar eljutunk az izmokhoz (és az izompólyákhoz), mint a mozgás “motorjához”.

Viszont az izmokat is érinti pár tévhit: az egyik az a beszűkült elképzelés, miszerint az izom vagy erős (és nagy), vagy gyenge (és kicsi), más tulajdonsága nincs. Mondanom sem kell, ez kilóméterekre van a teljes igazságtól…

A trapézizom sok gondot tud okozni, a fejfájástól a vállproblémákon át a hátfájásig.

Sok szempontból sokkal fontosabb és alapvetőbb az izom állapota. (Erről már olvashattál, ha kitöltötted az állapotfelmérő tesztet!)

Mennyire rugalmas, mennyire laza, egyensúlyban van-e a környéken a többi izommal, és tud-e együttműködően dolgozni velük? Itt természetesen bejön a képbe az irányító központ is: az agyunk (más szóval, az idegrendszer). Viszont egy rossz állapotú, befeszült, becsomósodott izmot képtelenség jó működésre bírni, ezért érdemes ott kezdeni a vizsgálódást.

És hogy miért fontos ez nekünk?

Az izmok pontos, optimális munkavégzési képessége teszi lehetővé számunkra a leghétköznapibb és a legbonyolultabb mozdulatok végrehajtását is. Jól akarsz gitározni? Kritikus fontosságú az, hogy az izmaid top formában legyenek!

Természetesen ahogy az előbb írtam, a top forma nem azt jelenti, hogy ki vagy gyúrva… sokkal fontosabb az izmok állapota, amit viszont sok tényező befolyásolhat rossz irányba.

Mi tud elromlani az izmokban?

Izomcsomók (trigger pontok) a subscapularis izomban, pirossal pedig az okozott fájdalom helye

Ha 1-1 konkrét izomról van szó, akkor pl. igen gyakori az izomcsomók megjelenése, melyek túlerőltetéstől (khm… gitározás…), balesetek után, vagy akár a stressztől jönnek létre. A csomók gátolják az izom helyes működését, beszűkítik a mozgást, és fájdalmat okozhatnak a környező ízületek bármelyikében.

Egy másik téma az izmok egyensúlya, melyre remek példa a “rossz” testtartás, például a görnyedés. Bizonyos izmok megnyúlnak és elgyengülnek, mások pedig lerövidülnek, és a csontok, tehát a test alakja és mozgása ezt a változást követi. Az egészséges mozgás és az ízületek terhelése megváltozik olyanra, amire a test nincs felkészülve – erre emlékeztet a megjelenő fájdalom.

Zenészeknél tipikus az, hogy a játékhoz szükséges izmok túlterhelődnek, befeszülnek, és ez bizony problémákhoz vezethet (“jobb” esetben csak teljesítménycsökkenéshez). Gitárosoknál ezek általában az alkar belső oldalán található ún. flexor izmok, illetve a féloldalas tartás miatt bizonyos vállizmok, nyakizmok, esetleg néhány törzsizom – természetesen ezek személyről-személyre változhatnak.

Boldog izmok = boldog test

Ha az izmok jó állapotban vannak, lazák, jó bennük az anyagcsere, egyensúlyban vannak, és képesek megfelelően dolgozni, az megalapozza (sőt, szinte bebiztosítja) az egészségünket, és a teljesítőképességünket.

A megfelelő szemlélettel és tudással felszerelve javítható az izmok állapota, és ezáltal gyógyítható számtalan mozgásszervi panasz, fájdalom. A teljesítmény pedig ennek köszönhetően javul, a gitározás fájdalommentessé és könnyedebbé válik, a szervezet ellenálló képessége és sportteljesítménye szintén nő.

Jelenleg is küzdesz valamilyen tünettel, vagy érdekel a megelőzés és a szebb játék? Az Online Kurzust Neked találtam ki!